Gürsüt Peynirleri Tülbentteki sütten peynire

Kahvaltılarımızın ve aslında diğer tüm öğünlerimizin vazgeçilmezi peynirin nasıl yapıldığını ya da geleneksel yöntemlerle yapılsa nasıl olacağını hiç düşündünüz mü? Peki ya bu deneyimi yerinde incelemek sonra da tadına bakma şansınız olsaydı... ? Benim oldu da, sizlerle de paylaşayım dedim. Geçenlerde yaptığımız Gürsüt A.Ş.  fabrika gezisinde tülbent içinde peynir olup  süzülmesi beklenen sütleri görünce birden aklıma düşen şu duygularla başlamak istiyorum bilgilerimi aktarmaya:


İlk gördüğüm günü hatırlıyorum; mutfak lavabosunun musluğuna asılmış bir tülbent ve tülbentten akan sütlerin ziyan olmaması için altına konan bir tencere. Teyzemin yanında çalışan teyze peynir yapıyormuş meğer. Peynir böyle yapılıyormuş yani. Çok şaşırmıştım ve tadını merak etmiştim. Demek marketlerin raflarında kutu kutu dizilen peynirler böyle yapılıyordu. Çocuk aklımla sormuştum " Has teyzeciğim gerçek peynir de böyle mi yapılıyor? O da kendine bir çay koyup uzun uzun anlatmıştı "Onlar gerçek peynir değil kuzum, gerçek peynir işte bu ninelerimizden öğrendiğimiz gibi yaptığımız peynir  aslında..."  diye..



Geleneksel yöntemlerle peynir üretiyorlar.

Yıllar geçti ve hepimiz gelişen teknoloji ile kirlenen bu düzende geleneksel yöntemlere merak saldık. Evde süt kaynattık yoğurt yaptık annelerimiz gibi, süt kaynattık peynir yaptık ninelerimiz gibi. Kendimiz ve çocuklarımız adına en doğru ne ise ona yönelmeye çalıştık. Fakat zamanla gördük ki süt öyle dakikalarca kaynayan, ev ortamında bekletilip de sonradan işleme sokulacak kadar dayanıklı bir yapıya sahip değil. Bunu bizim için çok daha teknik olarak yapacak, içindeki yararlı organizmaları koruyacak, ortamın sterilizasyonunu sağlayacak ve paketlemesinden soframıza gelene kadar ki tüm evrelerine özen gösterecek bir sistem lazım. Yani ninelerimiz gibi peynir yapacak ama bunu teknik yeterlilikte olan bir ortamda gerçekleştirecek bir sistem.



İşte Gürsüt Gıda'nın fabrikasını gezerken, peynirleri koca koca tülbentlerin içinden süzüp dinlenmeye bıraktıkları o kocaman havuzlarda görünce "Tam aradığımız yöntem ve tam da aradığımız hijyen ortamı." diye geçti içimden. Süt hava ile temas etmeden özel bir sistem ile süt tankerlerinden fabrikaya sevk ediliyor. Süt gereken ısıda ısıl işleme tutulup geleneksel yöntemlerle peynire dönüştürülüyor ve soğuk zincir bozulmadan raflarda yerini alıyor. Ben de bu döngüye şahit olma fırsatı elde ediyorum. İçimden geçen o duyguların yanında kendimi şanslı da hissetmiştim. Soframda yediğim ürünlerin yapılış aşamasını görmek ve içime sine sine "Doğru yoldaymışız." demek güzel bir histi.


 Videomuzu çekmek için birçok emek harcayan Ailemizle Tv sahibi, kurucusu, gezen kamerası Berna'ya sonsuz teşekkürler. 


Sonra firmanın Genel Müdür yardımcısı İhsan beyden teknik bilgileri aldık onları da size olduğu gibi aktarıyorum.

*Gürsüt AŞ'de : Taze Beyaz Peynir, Çoban Peynir, Dil, Örgü, Çeçil, Çerkez, Kaşar, Mozzarella, Krem Peynir, Süzme-Kaymaklı-Homojenize Yoğurt, Lor, İzmir Tulum Peyniri, Klasik İnek Peyniri üretimi yapılıyor. Hepsinden bizzat tattım ki zaten biz ürünlerini kullanıyorduk da çeçil peyniri efsane.
*Koyun-Keçi-İnek sütlerinin karışımı olan, olgunlaştırılmış beyaz peynir ve İzmir tulum peyniri Çanakkale-Balıkesir’de çalıştığı anlaşmalı mandıralarda üretiliyor.

*İşletmeye gelen tüm sütler öncelikle pastörize ediliyor.Taze Beyaz Peynir gruplarında tamamen geleneksel yöntemler ile üretim yapılıyor. (Yerinde gördüm ama hijyen açısından benim çekim yapmama izin verilmedi.)

*Ürünler - bir miktarı yasal olsa bile- insan sağlığına zarar verecek kimyasallar kullanılmamakta. Bu yüzden ürünlerin raf ömürleri az. Firma bunu bir handikap olarak görmüyor "Sağlığınız bizim için değerlidir." diyorlar.

*Ürünler taze tüketilmesi için sık sevkiyat yapıyorlar, ürünlerin reyonda en az sürede beklemesi sağlanıyor. Üretimin tüm alanlarında hijyen en önemli kriterleri.

İşletmede üretimden sorumlu kişiler de şunu ekliyor:

Peynir; içerdiği kalsiyum, protein ve hayvansal yağlar açısından besleyicidir. Çocuk gelişimi için de en önemli besinlerden birisidir. İçerdiği yoğun süt miktarı açısından çocuğun ihtiyacı olan besinleri önemli ölçüde karşılar. Peynir için olması gereken sıcaklık +2/+6 ⁰C’dir. GÜRSÜT, üretim alanından son satış noktasına kadar bu soğuk zinciri korumaktadır. Bu şekilde ürünler besleyici özellikleri ve nefasetini kaybetmeden tüketiciye ulaşmaktadır.

İşletmemizde  1 kg taze beyaz peynir için 5 kg, 1 kg çoban peynir için 6 kg, 1 kg kaşar-dil-örgü-çeçil için 10 kg, 1 kg İzmir tulum peyniri için 11 kg, 1 kg klasik beyaz peynir için 8 kg süt kullanılmaktadır.


Hayatımızın olmazsa olmazı kalsiyumun en lezzetli halinin soframıza gelişinin öyküsü Gürsüt AŞ.' de işte böyle. Bizi son derece steril ederek üretim kısmın soktular. Firma yetkilileri ürünlerini pazarlayan bir çalışan yerine ürüne inanmış ve bunu herkese aktarmaya çalışan insanlardı. Üretim aşamasının kurallar silsilesi ile dolu olduğundan ve asla hataya mahal verilmediğini de belirtmek isterim. Beni bu güzel deneyimi yaşamam için davet eden sevgili arkadaşım Esra'ya sonsuz teşekkürler.

Gürsüt hakkında :  İlk üretim 2002 yılında Ödemiş İşletmesi’nde yapılmış. Mart 2017’den itibaren Tire Peynir Fabrikası’na geçen firmanın temeli 1982 yılına dayanıyor. Firma Gürler ailesine ait. Fabrika 55.000 metre kare toplam alana sahip. Günlük 500 ton süt işleniyor.


Gürsüt iletişim




Esra Oruç iletişim

Web site: www.latigul.com
Facebook: Latigül
Twitter  Latigul
İnstagram Latigul










peynir , beyaz peynir, gürsüt