Çocuklar inek sütü alerjisi konusunda Prof Dr Benal Büyükgebiz'den notlar...



Prof Dr. Benal Büyükgebiz'den çocuklarda inek sütü alerjisi ile ilgili bilgilendirme ve tüyolar barındıran bir yazı.Okumanızı tavsiye ederim.


 İnek sütü alerjisi sıklıkla bebeklerde  üç sistem üzerinden belirti veriyor. Döküntüler anneler tarafından hemen fark ediliyor. Sıklıkla da dışkının özellikleri anneyi korkutacak kadar sıkıntı yaratabiliyor. Kanlı ve mukuslu dışkı anneleri fazlasıyla endişe ettiriyor. Özellikle de anne sütü veriyorlarsa bundan sonraki aşamada anneye yine fedakarlık düşüyor. 

Anne, süt ve süt ürünlerini kesmek zorunda kalıyor. İşte bu noktada lütfen kendilerinin de Vit D ve kalsiyum almaları gerektiğini onlara hatırlatalım. Burada önemli olan bir defada 600 mg kalsiyumdan daha fazla almamalarıdır (Emilim oranı düşer). Ve bir de mutlaka 400 ünite Vit D ile birlikte almalarını hatırlatalım. Çok sayıda anne, süt ve süt ürünleri yemiyor ama kendisi için bu takviyeyi almayı unutuyor veya ihmal ediyor. 

Bir diğer konu da, ek besinlere başlama sürecinde yaşadıkları  çaresizlik. Meyve ve sebze pürelerinde sorun yaşanmasa da özellikle kahvaltı saatlerinde zorluk çekiyorlar. Bilirsiniz, genellikle bir yaşına kadar kahvaltı karışımı öneriyoruz. İçerisinde de bebe bisküvisi(herhalde ev yapımı olandır), peynir, yumurta ve  pekmez oluyor.  Bebeğe sütlü besinler yasak olduğu için anne zorlanıyor. İçerisinde bebeğe olası alerjen olabilecek süt, yumurta, soya olmayan bir bisküvi yok. Aslında var ama çok iyi bilinmiyor. Bimbono Bisküvi çok özel bir bisküvi. İsviçre'den ithal. İçerisindeki tüm bileşenler bitkisel. Bebekler  için ilk ek besin olmak üzere tüm alerjenden uzak ve  diş bisküvisi niteliğinde üretiliyor.  Yumurta içermediği için, diğer diş bisküvileri gibi biraz sert. Ama sabah karışımı yapılırken özellikle de bebek Neocate veya Pregomin AS kullanıyor ise sorun olmuyor. Anne sıcak su ile bisküviyi yumuşatıp içine bu özel biberon mamasını toz halinde katabiliyor. Pekmez ve zeytinyağı ilavesiyle bebeği de anneyi de tatmin edecek bir sabah karışımı hazırlamak mümkün oluyor. Bebekte yumurta alerjisi yoksa bu karışıma yumurta da ilave edilebilir.  

Süt içermez– İnek Sütü Alerjisi’nde kullanılır. 
Laktoz İçermez! – Laktoz Entolerans’ındakullanılır.
Gluten içermez– Çölyak Hastalığı’nda kullanılır
Tereyağı içermez– İnek Sütü Alerjisi’ndekullanılır.
Yumurta içermez– Yumurta Alerjisi’ndekullanılır.
Soya içermez! – Soya Alerjisi’nde kullanılır.

Paylaşmak istediğim son konu da annelerin alerji korkusu ile ek besinleri başlamada çekingen davranmaları. Altıncı aydan itibaren beslenme  becerilerinin gelişmesi için gerekli olan kıvam artışlarını ve besin çeşitlemesini yapmamaları. Bir yaşından sonra iştahsızlık diye gelen çocukların önemli bir kısmında beslenme becerileri gelişmemiş oluyor. Ve bir yaşından sonra bunları geliştirmek daha da zordur. Bu nedenle anne de bebek de çok zorlanıyorlar.


Sevgiler...